Friday, July 11, 2008

17.fitnah

fitnah adalah sesuatu yang tak baik..ia akan memberi kesan yang negetif kepada masyarakat..di mana masyarakat akan bergaduh sesama sendiri dan akhirnya mereka tidak bersatu padu.bila ini berlaku maka negara akan tidak stabil lagi.kemudian kita tidak dihormati oleh masyarakat dunia.fitnah boleh di mana mana..di pasar,di sekolah,di rumah di pejabat dan sebagainya.paling penting sekali ialah bagaimana kita hadapi fitnah tu.salah satunya kita kena berpengetahuan.bila kita berpengetahuan maka bolehlah kita dapat bezakan mana kaca dan mana satu berlian.Di masjid ada kuliah.dari kuliah tu kita akan mendapat pengetahuan.Ustaz mengajar banyak ilmu.antaranya ilmu tafsir,hadis,fekah dan sebagainya.
dalam ilmu fekah ..ustaz mengajar bab ibadat seperti sembahyang,puasa dan sebagainya..ustaz juga ajar bab politik seperti bagaimana pemimpin di lantik seperti perlantikan saidina abu bakar,umar,osman dan saidina ali.ustaz juga ajar bab ekonomi seperti jual beli,riba dan lain lain.bab sosial seperti perkahwinan,penyusuan dan lain lain lagi.bab kehakiman juga.. bab undang undang juga seperti hudud,qisos..contohnya bila A bunuh B.. maka jika waris si B maafkan .. maka si A boleh bebas dan lain lain lagi.. bab sumpah ada juga ustaz ajar.

22 comments:

talikasutkayu said...

jauhilah diri kita dari fitnah

t i u n g said...

fitnah itu lebih besar dosanya dari membunuh..mintak simpang la

ibnu jamal said...

Assalamualaykum...
terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya...sudilah kiranya menjadi sahabat saya...silalah berkunjung lagi ke blog saya dan download lebih banyak kitab, video dan buku agama...agar bersama kita mendapat manfaatnya...
wasalam.

Faisal Admar said...

jadi... kes anwar ibrahim tuh fitnah ke? :)

Dang Ijah said...
This comment has been removed by the author.
Dang Ijah said...

Salam... Saya dah baik dah...

fatimah arr said...

salam..alhamdulillah sihat..

ita.itu said...

org suka fitnah nih, sula jek jubuq dia..geram aku tau..sorry ter emo lak..hehe

Qistina's Collections said...

A'kum ...

Alhamdullilah sihat, awk sihat?

http://www.qistina-collections.blogspot.com/

Rashid said...

Terasa malu melihat dunia politik Melayu kini penuh dengan unsur fitnah antara satu sama lain.

Demi mencapai matlamat politik maka nilai keimanan sanggup diketepikan…

Dulu, Melayu dikatakan kekuatannya ada pada politik, Cina kekuatannya ada pada ekonomi. Kita bimbang kerana fitnah maka Melayu hilang segala kekuatan!!!!

Kikuri-hime said...

Fitnah boleh menyebabkan satu bangsa itu musnah, runtuh dan lumpuh. Bersatulah demi negara, bangsa dan agama. Kami muak dengan scenario yg memalukan. Dan jgnla kita mendengar fitnah kerana kalau kita percaya dengan fitnah, kita juga bersubahat dalam meruntuhkan negara kita. Abaikan semua fitah yg boleh merosakkan iman serta kepercayaan. Lapangkan hati dan bersama2lah kita berdoa demi kesejahteraan negar, bangsa dan agama kita. HENTIKAN SEMUA FITNAH!!!!!!!!!!

yOnnA said...

jauhi diri dari fitnah :)

Y u Z z 9071 said...

kita mohon padaNYA..

yang tak baik dijauh jauhkan

yg baik didekat dekatkan...

insyallah

Ada Ayrissa said...

sokong..
apalah nak jd, fitnah situ sana sini...
Hanya Allah Maha Mengetahui....

p/s : URL br saya nih tau..TQ

Mohd Shubhi said...

Alhamdulillah sihat... Ijad Sihat...?

Muhammad Azli Shukri said...

Apa yang berlaku pada hari ini ialah fitnatul kubra..

mie said...

fitnah yang semakin menjdai2..huhU~

sOFiAn said...

ye...cenel masjid?..server IRC mana?..saya op kat #masjid server dalnet..pasal log kat dr M nyer blog ada gak comment...nape?..

sOFiAn said...

oit ijad...ades..ni aku la myne..
wahahahhahahhaa...ko tau tak op ko yang sorg ni...pe la ko ni..ingat nick myne tak?..tu aku ler..

zulfadli said...

wah..nih masjid nabawi kan..wah..teringat mase muda2..

zamzammee said...

assalamualaikum~~
da tngok video fitna?
hmm..x sangka betapa bsungguhnya orang nk pesongkan orang islam...
diorg sanggup kaji untuk cari kelemahan...
video tu jgak dibuat dengan menarik..
designer dia buat lawa..
tapi dibuat untuk memesong..
ayat tergantung..
video tergantung..
orang yang dah benci islam mesti lg seronok nk heboh kn ada info buruk..
aish..
moga2 kt dilindungi sehingga hari akhirat~~

lin said...

性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,ut聊天室