Friday, July 4, 2008

16.handset

handset sekarang semakin canggih..boleh buat call,sms,mms,ambil photo..ada tv,
radio dan lain lain lagi..handset di pakai dalam banyak kerja..seperti ketika berjalan,memasak,sambil tenguk tv dan bermacam lagi..Di masjid ada juga bawa handset tetapi terlupa nak offkan handset..ketika imam baca fatihah maka kedengaran dari handset bermacam bunyi seperti anak kucing,ayam berkokok dan lain lain lagi..ini akan menganggu jemaah sedang sembahyang kan..jadi bagaimana nak atasi masalah ni..mungkin dapat di ciptakan teknologi untuk offkan handset atau block signal dari sampai ke handset itu atau ..ada cadangan lain silakan...

24 comments:

b u n g a said...

handset..handset..

add la link bunga
bunga sudah add kamu
http://cerminmatajahanam.blogspot.com

Rashid said...

salam ijad.
Memang benar, ramai antara kita tidak prihatin tentang soal 'suara handset' bila berada / masuk ke dalam masjid. Takkan sentiasa nak suruh tok imam guna mic utk inggatkan jemaah. Mungkin papan peringatan yg besar & jelas perlu diperbanyakkan lagi dan letakkan di sudut yg strategik co. di pintu masuk masjid, di bilik wuduk & sudut-sudut strategik di dalam masjid. Tapi yang pentingnya ialah sikap & kesedaran para jemaah itu sendiri...

b u n g a said...

ijad..
tq kerna add saya..
well..
suka la pic2 kamu..
wat a valeu of nature..
=]

anne fizz_alhafizah said...

waalaikum salam ijad...maaf ana lambat balas comment ijad...sekarang ana sihat dan sentiasa menyihatkan diri dengan dakwah-dakwah islam tu...ijad ada apa-apa nak tanya..tanya lah ana..kat email bawah sekali tu..oklah ijad...salam ukhuwah!!

t i u n g said...

hehe tu la tu
suruh off tanak off
silent pon tak..
tapi satu alat yg boleh sekat gelombang tu..

Princess Liyana said...

hm, sila silent atau offkan hp anda di masjid. Waktu solat bukan untuk bersms..

Safiyah Muzy said...

salam. so true, very interesting article =]

Kikuri-hime said...

Salam... ape kata tak yah langsung bawak hanpon ke masjid. Udah2laaa.. dala sehari suntuk ngan benda tu, takkan time solat pun nak expect call... thanx! BTW... love the pix!

sheikhahrasheedah said...

salam..kadang2 lupa nak silent hp..cuai!!!mcm kat surau airport ritu..malu bangat..rasa berdosa sangat mengganggu konsentrasi jemaah lain..moga ALLAH ampuni daku..

:: !zyan :: said...

salam..
tq for dropping by my page.
pasal hp nih terletak kpd kesedaran diri masing2 sebenarnyer. yela..kalau berada dlm majlis2 rasmi, ramai pulak yg pandai mematikan hp atau ditukar ke "silent-mode"..tetapi nape tak buat perkara yg sama sebaik melangkah ke tpt ibadat kan?
pikir2 kan..

nezumi said...
This comment has been removed by the author.
nezumi said...

salam sdr ijad...

pasal h/set ni... sendiri punye h/set, sendiri mau jaga, sendiri mau ingat...

takkan masuk rumah Allah pun tak reti2 lagi, ye tak?

Afiq's Diary said...

salam. Thanks for your comment. By the way.. Who are you?

waNny said...

Salam kenalan

wlspacewl said...

diri sendiri yang membentuk apa yang dan bakal ada dalam diri sendiri, jadi andalah yang tahu apa yang anda tahu, sedangkan yang mengetahui segalanya hanyalah DIA.....

aidid roslee said...

huhuh.
tq dude..
link u too..
hanset.. mcm2 hal...

ayen said...

tq for add my link..=p

Kamarul Irzuan said...

terima kasih melawat blog saya, anyway masyaAllah cantiknya blog saudara...terpegun saya tengok gambar2 rumah Allah ni...

mutalib saifuddin said...

salam. firstly, thanks for dropping by to mine. and you are?

Ada Ayrissa said...

bg saya, semuanya t'letak ats sikap manusia itu sendiri..
buat teknologi secanggih mana pon kalo manusia tu x reti guna xder maknanya kan..
dah tahu nk g masjid, off ke silent mode ke...
sendirik mau ingat laa..
huhu...
canteknya bandar kuantan.....

Faisal Admar said...

cara paling mudah :

1. silent mode
2. off


takyah la nak cari yang susah untuk off or silentkan waktu tengah sembahyang... :)

Gembala Kambing said...

Salam, teringat ttg. pesanan drpd TM yg terpampang di masjid2, "tiada pangilan sepenting panggilan Ilahi..."

rafiq said...

salam perkenalan
digalakkan para jemaah gune getaran jer waktu bawak pon yer ..getaran pon jgn sampai bergegar satu masjid plak salam

Catz said...

yer..saya pun teringat pesanan dari TM or celcom ke..
"tiada panggilan yg lebih penting selain panggilan Ilahi"..
tapi ada lagi yg x peka dgn tidak meletakkan hp pd silent mode..menggangu org lain kan..tambah2 lagi kalau bunyi baby nagis lah..anak kucing, bunyi lagu2 ..baby ketawa etc..